Mustika-banaani jäätisekook

Suvi on käes, mistõttu ilmub jäätis tihedamine meie menüüvalikusse. Olen isetehtud veganjäätise gurmaan – erinevad puuviljad, pähklid, seemned, marjad, datlid, taimsed piimad, vanilje, kakao ja vürtsid sobivad ideaalselt jäätise peamise tooraine banaaniga.

Seekord jagan Sinuga hoopis jäätisekooki, mida on suurepärane pakkuda suvistel sünnipäevapidudel. Kook jäätub sügakülmas, kuid on siiski täiesti lõigatav. Koogipõhi meenutab struktuurilt küpsist ja maitselt halvaad.

kook7

Koogipõhi:

  • 300 g kuivatatud banaani laaste
  • 5-6 suuremat datlit “Juicy Dates”
  • 2 spl röstitud seesamiseemneid

Purusta kohviveskis banaani laastud ja seesamiseemned, seejärel mikserda kokku datlitega kasutades blendrit või köögikombaini. Kui mass on väga tahke, lisa natuke vett. Suru mass koogivormi põhjaks.

Banaanikreem:

  • 3-4 banaani
  • natuke vaniljet
  • 2 spl röstitud seesamiseemneid
  • 2-3 suuremat datlit

Purusta kohviveskis seesamiseemned. Blenderda banaanid datlitega, lisa seesamiseemned ja vanilje. Vala koogipõhjale, aseta kook sügavkülma tahenema.

Mustikakreem:

  • 2 banaani
  • 200 g mustikaid
  • 1 küps avokaado
  • 2-3 suuremat datlit

Purusta blendris banaan, mustikad, avokaado ja datlid. Võta sügavkülmast 10-15 minutit tahenenud kook ja vala peale viimane kiht. Jäätisekooki on parim nautida järgmisel päeval.

Suvisel ajal jagan rohkem jäätiseretsepte, et inspireerida Sind valmistama jäätist lihtsast ja tervislikust toorainest ning garanteerida uued maitseelamused!

kook06

Külmutamise mõju puuviljadele:

  1. Külmutamine lukustab puuviljades vitamiinid ja mineraalained mõjutades toiteväärtust minimaalselt.
  2. Veeslahustuvad vitamiinid võivad kaotada mingi osa oma bioaktiivsusest, nagu C-vitamiin (kuni 30%), B-grupi vitamiinid nagu tiamiin (kuni 5%) ja foolhape (kuni 5%), samuti kaltsium (kuni 10%) ja kaalium (kuni 10%). See kadu on marginaalne võrreldes toiduainete kuumutamisega.
  3. Puuviljajäätise baaskomponendiks on parim valida banaan, kuna banaan on teiste puuviljadega võrreldes väiksema vee sisaldusega – 75%, seetõttu saab temast kreemise tekstuuriga jäätise.

Allikas: Nutritional Effects of Food Processing

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s