Mustika-banaani jäätisekook

Suvi on käes, mistõttu ilmub jäätis tihedamine meie menüüvalikusse. Olen isetehtud veganjäätise gurmaan – erinevad puuviljad, pähklid, seemned, marjad, datlid, taimsed piimad, vanilje, kakao ja vürtsid sobivad ideaalselt jäätise peamise tooraine banaaniga.

Seekord jagan Sinuga hoopis jäätisekooki, mida on suurepärane pakkuda suvistel sünnipäevapidudel. Kook jäätub sügakülmas, kuid on siiski täiesti lõigatav. Koogipõhi meenutab struktuurilt küpsist ja maitselt halvaad.

kook7

Koogipõhi:

  • 300 g kuivatatud banaani laaste
  • 5-6 suuremat datlit “Juicy Dates”
  • 2 spl röstitud seesamiseemneid

Purusta kohviveskis banaani laastud ja seesamiseemned, seejärel mikserda kokku datlitega kasutades blendrit või köögikombaini. Kui mass on väga tahke, lisa natuke vett. Suru mass koogivormi põhjaks.

Banaanikreem:

  • 3-4 banaani
  • natuke vaniljet
  • 2 spl röstitud seesamiseemneid
  • 2-3 suuremat datlit

Purusta kohviveskis seesamiseemned. Blenderda banaanid datlitega, lisa seesamiseemned ja vanilje. Vala koogipõhjale, aseta kook sügavkülma tahenema.

Mustikakreem:

  • 2 banaani
  • 200 g mustikaid
  • 1 küps avokaado
  • 2-3 suuremat datlit

Purusta blendris banaan, mustikad, avokaado ja datlid. Võta sügavkülmast 10-15 minutit tahenenud kook ja vala peale viimane kiht. Jäätisekooki on parim nautida järgmisel päeval.

Suvisel ajal jagan rohkem jäätiseretsepte, et inspireerida Sind valmistama jäätist lihtsast ja tervislikust toorainest ning garanteerida uued maitseelamused!

kook06

Külmutamise mõju puuviljadele:

  1. Külmutamine lukustab puuviljades vitamiinid ja mineraalained mõjutades toiteväärtust minimaalselt.
  2. Veeslahustuvad vitamiinid võivad kaotada mingi osa oma bioaktiivsusest, nagu C-vitamiin (kuni 30%), B-grupi vitamiinid nagu tiamiin (kuni 5%) ja foolhape (kuni 5%), samuti kaltsium (kuni 10%) ja kaalium (kuni 10%). See kadu on marginaalne võrreldes toiduainete kuumutamisega.
  3. Puuviljajäätise baaskomponendiks on parim valida banaan, kuna banaan on teiste puuviljadega võrreldes väiksema vee sisaldusega – 75%, seetõttu saab temast kreemise tekstuuriga jäätise.

Allikas: Nutritional Effects of Food Processing

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s