Suhkur ei põhjusta veresuhkru probleeme – rasv põhjustab

Üks suuremaid vigu, mida veganid ja toortoitujad teevad, on see, et enda menüüsse hakatakse lisama muu raske toidu puudumisel (loomne toit, töödeldud toit) suures koguses pähkleid, seemneid, avaokaadosid ja muid külmpressitud õlisid. Põhjus võib olla see, et rasvad on raskestiseeditavad tekitades kergesti täiskõhutunde.

Kuumtöödeldud rasvad on organismile toksilised, kuid ka tervislike kuumutamata rasvade liigne tarbimine tekitab organismis ebatasakaalutust. Süües rasvu nende „naturaalsel“ kujul, ei muutu nende keemiline ülesehitus. Liigne rasv Sinu toidumenüüs on peamine põhjus, miks tekivad veresuhkru probleemid.

Ebastabiilne veresuhkur toob kaasa meeleolu kõikumised, magusasööstud, energialangused, soodustab pärmseene vohamist, diabeedi väljaarenemist jpm.

Milline on suhkrute (rakkude põhikütus) teekond rakkudeni?

  1. Suhkrud alustavad oma reisi seedesüsteemis, kui oleme need toiduga sisse söönud.
  2. Läbi peensoole seina imenduvad suhkrud vereringesse.
  3. Suhkrud sisenevad kergelt ja sujuvalt läbi rakumembraani rakkudesse.

Kui toit on olnud rasvarikas, jäävad suhkrud teise etappi kinni: veresuhkur tõuseb ja organism teeb ületunde, et suhkru taset veres langetada.

Kuidas rasv mõjutab suhkru rakku jõudmist?

“Aju juhtimisel toodab pankreas hormooni nimega insuliin. Insuliini ülesanne on toimetada suhkur vereringest rakkudesse. Ta on nagu uksehoidja, kes vajutab iga raku ukselinki, aitab suhkrumolekulil rakku siseneda ja sulgeb seejärel ukse. /…/ Kui sööte rasvaseid toite, on Teie vereringes liiga palju rasva ja insuliini käsi libiseb ukselingilt, mistõttu suhkur hakkab verre kogunema. Keha vastab sellele, tootes üha rohkem insuliini, kuni lõppude lõpuks õnnestub suhkur rakkudesse toimetada. /…/ Kui kõrvaldate oma toidust liigse rasva, paraneb nn insuliinitundlikkus, mis tähendab, et insuliin toimetab suhkru efektiivselt rakkudesse.”  – Neal Barnard, MD, “Breaking the food seduction”

“Kui me paneme magusa puuvilja endale suhu, hakkab see kohe seeduma ning osa suhkruist imendub keele alt vereringesse. Puuvili läbib kiiresti seedetrakti, imendub ja jõuab vereringest kiiresti rakku, kus seda vajatakse. Rasvad aga vajavad rakku jõudmiseks palju pikemat aega – 12-24 tundi või rohkemgi. Maos kulub rasvade seedumiseks mitu tundi, seejärel liiguvad nad edasi peensoolde, kust nad imenduvad lümfisüsteemi ning alles 12 tunni möödudes pääsevad nad vereringesse. Rasv püsib vereringes mitmeid tunde häirides normaalset rakuainevahetust ning segades erinevate struktuuride omavahelist koostööd. /…/ Süües puuvilju ka eraldi toidukorrana on suur tõenäosus, et suhkrud segunevad vereringes oleva eelmisest päevast/toidukorrast pärit rasvaga. See on peamine põhjus, miks inimesed kogevad seedeprobleeme, ebamugavustunnet kõhus ja veresuhkru häireid iga kord kui nad puuvilju söövad.” –  Douglas Graham, “80/10/10 diet”

Tarbides rohkem kui 10% päevasest toiduenergiast rasvade näol on meie veres alati üleliigset rasva. – Douglas Graham

Pärmseene vohamine organismis

Pärmseene vohamine ehk kandidoos: verre kinni jäänud lisasuhkru sööb ära Candida pärmseen, vastasel juhul areneks välja diabeet. Vähendades enda menüüs rasva osakaalu, on Sul võimalik saada kontrolli alla pärmseene vohamine, samuti II tüüpi diabeet (Neal Barnard on kirjutanud mitmeid raamatuid diabeedist ja selle ravimisest väherasvase vegan toitumisega).

Lääne ühiskonnas on kandidoos enam kui poolt osa elanikkonnast puudutav terviseprobleem.

“Levinud Candida-dieet soovitab eemaldada menüüst süsivesikud – kõik magus, sh ka puuviljad – ja suurendada rasva ja valgu osakaalu. Suhkru toidust eemaldamine võib aidata mõningate sümptomite kontrolli alla saamisega, kuid probleemi algpõhjus sisaldub endiselt igas toidukorras: iga toit, mida sööd, muudetakse suhkruteks. Isegi kui vältida magusaid puuvilju, muudetakse valkudest ja rasvadest saadavad toitained glükoosiks ja söödetakse rakkudele. /…/ “Anti-Candida dieet” näeb ette, et eemaldad enda menüüst mõneks nädalaks või kuuks kõik üleliia rasvased toidud nagu õlid, avokaadod, pähklid ja seemned. Candidaga seotud probleem laheneb, kuna insuliinitundlikkus paraneb: suhkur ei kuhju enam veres, vaid saadetakse kiiresti rakkudesse. /…/ Samuti tuleks sellele perioodil vältida teravilju ja kaunvilju. Põhjuseks on see, et liitsuhkrud sisalduvad kõikides teraviljades ja kaunviljades. Ärritatud, Candidat täis soolestik, ei ole võimeline täielikult ära seedima liitsuhkru molekule, kuna puudub terviklik soolestiku mikrofloora. ” – Sille Poola, “Toortoidu A ja O”

 

Pilt: Elisa Oras

 

 

Advertisements

Üks arvamus “Suhkur ei põhjusta veresuhkru probleeme – rasv põhjustab”

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: