Tervislik versioon lasanjest

Lasanje on maitsev, kuid traditsiooniliselt ka ebatervislik toit, kus on kokku kombineeritud rohke loomne rasv, rafineeritud süsivesikud ja gluteeni sisaldav jahu. Olen proovinud teha taimset lasanjet täistera lasanjeplaatidest, kuid see ei muuda seda oluliselt tervislikumaks: enamasti tunnen ennast peale rasvase rafineeritud lasanje söömist halvasti ja väsinult.

Minu vähetöödeldud täistaimne lasanjeretsept ei sisalda rafineeritud jahu: lasanjeplaatide asemel kasutan tšukiinit, mida esiteks õrnalt pannil kuumutan/grillin. Vahekihtidesse teen tavaliselt kahte erinevat toorkreemi.

Päikesekuivatatud tomati- ja avokaadokreem:

  • 4 avokaadot
  • 10 leotatud päikesekuivatatud tomatit
  • 150 g india pähkleid
  • suur peotäis basiilikut
  • 1-2 küüslaugu küünt
  • poole sidruni mahl
  • natuke himaalaja soola

Juustumaitseline kreem:

  • 0,5 tassi leotatud toortatart
  • 2 avokaadot
  • 150 g india pähkleid
  • 1-2 küüslaugu küünt
  • poole sidruni mahl
  • natuke himaalaja soola

Purusta kõik komponendid ilusaks kreemiks, kasutades saumiksrit/blenderit/köögikombaini.

lähedalt

See taimne lasanje on samuti väga rammus, kuid toitaineterikas. Toorkreemid on kõrge rasvasisaldusega, kuid olulist rolli mängib see, et need on kuumtöötlemata. Kui soovid vähendada kreemide rasvasisaldust, võid lisada avokaado asemel tomatit/paprkat/tšukiinit või mõnda muud köögivilja.

Isu täitmiseks piisab ühest tükist, kuid raskustunnet kõhus ei teki. Lasanje näeb kena välja ja sobib ideaalselt serveerimiseks tähtpäevadele. :)

Julget pealehakkamist!

 

Toortatra tervislikkus:

  1. mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust;
  2. toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet;
  3. tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket;
  4. suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes;
  5. katkestab vähi rakkude varustamise nende elutegevuseks vajalike fermentidega, aeglustab arengut või üldse võib viia rinna-, jämesoole-, munasarja- ja verevähi hukkumiseni; kiirendab fermentide moodustumist, mis hävitavad organismi sattunud kantserogeenide hulka ja nende mõju;
  6. soodustab liigse väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele;
  7. reguleerib suhkrusisaldust veres;
  8. normaliseerib vererõhku paljude südamehaiguste puhul, takistab vere paksenemist ja trombide teket, ateroskleroosi arengut, südame-veresoonkonnahaiguste (sh insuldi) teket, takistab ja aitab ravida organismisiseseid verejookse (südames, ajus, naha all, silmades).

Allikas: Tatra ravivad omadused

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s