Gluteenivabad leivakesed

Järjest suurem on inimeste teadlikkus gluteenist – teraviljavalgust – kui ebavajalikust komponendist meie toidumenüüs. Gluteen on teraviljades nagu nisu, rukkis ja oder sisalduv kleepvalk, mis hoiab leiba koos. Kaer on oma loomulikul kujul gluteenivaba, kuid tihti läbi töötlusprotsessi omandab gluteenisisalduse.

Tänapäeva inimesed tarbivad kääbusnisu: taimevilja, mis on läbinud geneetilise manipulatsiooni ja hübridisatsiooni. See on lühike, tönts, vastupidav, suure saagiga, sisaldades kahekordselt rohkem tärklist ja gluteeni. Mees, kes töötas välja kääbusnisu, võitis Nobeli preemia, lubades toita sellega miljoneid nälgijaid kogu maailmas. (Allikas: Father of Green Revolution)

Tänapäeval on järjest enam levinud gluteenitalumatus, mida diagnoositakse eraldiseisvalt haruldasest seedetrakti haigusest nagu tsöliaakia. Gluteenitalumatuse sümptomid on samad – kõhulahtisus, -puhitus või -krambid -, kuid ei teki püsivat soole kahjustust nagu tsöliaakiahaigel. Kui tsöliaakiat esineb Ameerikas tänapäeval keskmiselt ühel 133-st inimesest, siis gluteenitalumatus puudutab 20 miljonit ameeriklast. Paljud inimesed on otsustanud eemaldada enda menüüst gluteeni, seejuures on see neil aidanud vabaneda migreenist, kroonilisest väsimusest, kandidoosist jne. (Allikas: Gluten-free-diet)

Tsöiliaakiat uurivad teadlased ja taime uurivad geneetikud on seisukohal, et tsöliaakia ja gluteenitalumatuse puhangut võib soodustada ka tänapäeva pagaritööstus, mis kasutab saia-leiva valmistamisel lühendatud fermenteerimisprotsessi. Kui traditsiooniliselt fermenteeriti leiba 18-25 tundi, tehakse seda tänapäeval vaid 2-3 tundi. Läbi fermentatsiooni murravad bakterid ja seened teraviljas sisalduvat valku – gluteeni – ja seeläbi väheneb leiva gluteenisisaldus. Seega lühikest aega fermenteeritud leib sisaldab kõrgemas kontsentratsioonis gluteeni. (Allikas: Long-fermented breads)

Looduslikult pole inimene teravilja sööja – teravili on toorelt seedimatu, kuid isegi küpsetatult nõuavad neis sisalduvad liitsüsivesikud enda lagundamiseks suurt seedeelundite pingutust.

Seega, kui soovime valmistada leiba, peaksime valima meile sobivaima teraviljaainus teravili, mis ei tekita organismis happelist keskkonda, on hirss. Teraviljad, nagu nisu, rukkis, oder ja kaer sisaldavad kõrges kontsentratsioonis happeid tekitavaid mineraale. Et neutraliseerida teraviljades sisalduvat kusihapet kasutab organism Ca – kui veres aluselisi mineraale pole, võtab organism vajaminema Ca luudest.

Hirsi omapärane maitse pärineb ränilt, mis muuhulgas tugevdab nahka, juukseid, küüsi, luid ja sidekude ning viib soolestikust mürke välja. Hirss vähendab väsimust, tasakaalustab närvisüsteemi, turgutab põrna, hoiab sapikivide, maohaavandite ja jämesoolepõletiku eest ning mõjub hästi neerudele ja kusepõiele.  Hirss on samuti ainus sobiv teravili neile, kellel on kandidoos.

Leivakeste valmistamiseks sobivad ka ideaalselt: hapuoblika ja rabarberi sugulane tatar või spinati ja peedi sugulane kinoa ehk tšiili hanemalts, mida kutsutakse ka “inkade kullaks” sisaldades palju rauda, kaaliumi, magneesiumi, fosforit ning muid mineraale ja vitamiine. Kinoa on täisväärtusliku valgu allikas: ideaalses vahekorras on kõik kaheksa asendamatut aminohapet.

Kõikidele isetegijatele, kes soovivad süüa maitsvaid näkileivakesi, pakun mina välja enda lihtsa retsepti, mida saab kuivatada/küpsetada nii tavaahjus kui toidukuivatis. Pildil olevad leivakesed valmisid tavaahjus u 50° juures 2 tunniga. Oluline on, et Sa ei kõrg-kuumutaks seemneid, kuna need sisaldavad kergesti rääsuvaid küllastumata rasvhappeid. Kui soovid küpsetata leivakesi kõrgemal temperatuuril, soovitan retseptist välja jätta seemned.

Sul läheb vaja:

  • 300 g hirssi (üleöö leotatud)
  • peotäis kõrvitsaseemneid
  • peotäis linaseemneid
  • peatäis kanepiseemneid (koorimata)
  • peotäis päevalilleseemneid
  • 1 selleri vars
  • 3 küüslauguküünt
  • 100 g porgandit
  • 100 g bataati
  • 0,5 tl himaalaja roosat soola
  • 0,5 tl kurkumit

algkoostisosad

Purusta kõik komponendid saumiksri abil ühtlaseks massiks nagu järgmisel pildil.

segu

Nüüd vormi segust väikesed leivapätsikesed ja aseta ahjuplaadile.

pannil2

Leivad sobivad ideaalselt snäkiks, leivamäärdega söömiseks, supi/salati/sooja toidu kõrvale.

HEAD ISU! :)

Advertisements

Üks arvamus “Gluteenivabad leivakesed”

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s