Vegan “kohupiimakook”

Juba mõnda aega tagasi avastasin puhtjuhuslikult toorkoogi, mis maitseb täpselt nagu kohupiimakook – olles oma tekstuurilt ja maitselt äravahetamiseni sarnane, kuid palju tervislikum ja maitsvam.

Sõbrapäev on tulemas, nüüd on aeg seda teiga jagada, et te saaksite oma kallitele meisterdada midagi luksuslikult maitsvat ja head! :)

Kook valmib sarnaselt vegan toorjuustukoogile, ainuke erinevus on see, et nö toorjuustu sisse blenderdasin ma sügavkülmutatud marju, mis lisasid mahlakust ja muutsid kreemi tekstuuri.

küljelt

Põhi koosneb järgnevast:

  • 200 g mandleid
  • 100 g rosinaid
  • u 5-6 datlit

Pane kõik komponendid blendrisse/köögikombaini ja purusta seni, kuni on paraja konsistentsiga mass, mida saab suruda koogivormi põhja. Mass peaks olema pigem tahkemapoolne kui vedel, vastasel korral ei saa kooki pärast lõigata!

Kohupiimakreem koosneb:

  • 1 kookospähkel
  • 300 g india pähkleid
  • 1 tass marju
  • 2 spl kookosrasva
  • 2-3 datlid
  • 1 spl sidrunimahla

Esiteks ava värske kookospähkel, võta välja sisu, lõika laastudeks ja purusta blendris puruks ehk kookoshelvesteks. Võta kookoshelbesegu blendrist välja ja teisena purusta seguks vähemalt 2 tundi leotatud india pähklid koos väiksemateks tükkideks lõigatud datlitega. Nüüd lisa kookoshelbed, sulatatud kookosrasv ja sidrunimahl – blenderda kuni segu on ühtlane. Viimasena lisa külmutatud marjad enda valikul (mina kasutasin vaarikaid ja mustsõstraid), blendera seni kuni elevandiluukarva toorjuust on omandanud ilusa lillaka värvuse. Nüüd vala kreem koogipõhja peale, kui tahad võid kreemi sisse puistata terveid purustamata marju. Kaunistuseks panin mina kookoshelbeid ja marju. Aseta kook vähemalt paariks-kolmeks tunniks külmkappi ja lase heal maitsta!

nämma kook

Miks eelistada toorkoogi valmistamisel taimset “kohupiima”?

  1. Lehmapiim takistab polüfenoolide (toimivad kui antioksüdandid) imendumist marjadest, kui neid on tarbitud ühel ajal. (Allikas: Milk Destroys Antioxidant Benefits in Blueberries) Tõenäoline on see, et lehmapiim mõjutab antioksüdantide imendumist ka teistest puu- ja köögiviljadest. See tähendab, et marjad, puu- ja köögiviljad kaotavad oma antioksüdantsed omadused kookides/smuutides/salatites, mis sisaldavad piimatooteid, rohelised köögiviljad hapukoorekastmes jne.
Advertisements

4 arvamust “Vegan “kohupiimakook””

  1. See näeb nii põnev välja, aga kas mind veidi pelutab terve kookospähkli kasutamise mõte… Ega Sa ei oska hinnanguliselt öelda, kui palju kookoshelbeid selle retsepti tarbeks läheb, kui tahaks juba valmisjahvatatud helbeid kasutada?

    1. Hei, Liis!

      Kui kasutad valmis kookoshelbeid, siis lisa kindlasti natuke vett, sest värske kookospähkli helbed on mahlased. Arvan, et tuleks lisada umbes 200-250 g helbeid.
      See kook on vägaaa maitsev, proovi kindlasti ja anna mulle teada, kuidas välja tuli!
      Toredat kokkamist! :)

  2. Tere

    Väga tore ja inspireeriv blogi!! JUst avastasin..
    Tegin seda kooki ja tuli tõesti väga hea. Imestasin veel, et ta püsima jääb aga tõesti kui vett kreemi tegemisel ei lisa, siis jääb..:) Ilmselt kookosrasv ka aitab
    Aga väga rammus on. Natuke raske on süüa.. Hakkasin mõtlema, et kas nt saaks asendada poole pähklikogusest tatraga? On Sul kogemusi..?
    Toortatra pudru on küll ju ka kohupiima maitsega…
    Natuke mahendab kooki ka see, kui põhjale laotada puuvilju või marju enne kreemi panekut.. ja peale ka :)

    Suured tänud!
    Mari

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s