Hapukapsas apelsini-ingverimaitseliste falafelitega

Jagan teiega oma jõuluõhtusöögi retsepti, milleks on hapukapsas koos apelsini-ingverimaitseliste falafelitega.

Falafelid on traditsiooniline Egiptuse toit, mis on valmistatud kikerhernestest ja vürtsidest nagu sibul, küüslauk, koriander, vürtsköömned, petersell. Kikerherneste ja vürtside segust veeretatakse pallid, mida õli sees praetakse – fritüüritakse.

Mina tegin tervisliku versiooni falafelitest küpsetades neid ahjus minimaalse rasvaga. Vürtsidest valisin just need, mis seostuvad meile jõulumaitsetega – tulemus oli imeliselt hea!

Falafelite (u 20-30 palli, 4-6 inimesele) jaoks läheb vaja:

  • 500 g kikerherneid (üleöö leotatud, 1 h keedetud)
  • 1 suurem sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • kahe apelsini mahl (värskelt pressitud)
  • ühe apelsini koor (riivituna)
  • 1 laiem viil värsket ingverit / 0,5 tl ingveripulbrit
  • 0,5-1 tl tšillit
  • 0,5 tl muskaatpähkli pulbrit
  • 0,5 tl musta pipart
  • 2-3 spl amarandijahu (soovi korral)
  • 1-2 spl oliiviõli

Falafelite valmistamine:

Pane kikerherned likku üks päev varem. Vala minema leotusvesi ja keeda kikerherneid täisvõimsusel 5 min, edasi kuni tund keskmisel võimsusel, seni kuni herned on pehmed. Säilita kuni pool kikerherneste keeduveest. Aseta kikerherned kaussi ja lisa hakitud sibul, küüslauk, apelsinimahl, riivitud apelsinikoor, ingver, tšilli, muskaatpähkel, must pipar. Purusta saumikri/blendri/köögikombainiga kõik ühtlaseks massiks. Lisa oliiviõli ja amarandijahu ning mätsi segu kätega. Segu ei tohi olla liiga vedel ega liiga tihke/kuiv. Kui arvad, et segu on liiga kuiv, lisa natuke kikerherneste keeduvett.

Pane ahi soojenema ning vooli segust ilusad pallikesed. Vala ahjuplaadile väike kiht oliiviõli ja veereta pallikesi õli sees. Aseta plaat falafelitega ahju ja küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit (vahel palle segades).

Amarandijahu lisab väga huvitavat pähklist maitset. Amarant on väga toitaineterikas: sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, lisaks magneesiumi ja rauda olles küpsetistes (eriti soolastes) hea gluteenivaba alternatiiv.

Köömnetega hapukapsa valmistamine:

Pane keema 2 kilo hapukapsast, puista sisse umbes 1-2 tl köömneid. Kui hapukapsas on pool aega keenud, lõika ja koori 3 keskmist õuna ja lisa hapukapsale. Lõpus lisa meresool ja mesi (1-2 spl). Mesi ja õun annab kapsale väga mõnusa magushapuka maitsevarjundi.

Kaunistuseks panin jõhvikaid, peterselli ja apelsini viilu. :)

falafelid2

Kauneid jõulupühi!
Kätlin

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s