Shokolaadi-toorjuustu unistus

Paar kuud peale vegan-toitumise praktiseerimist avastasin enda jaoks toorkoogid. Ma polnud kunagi olnud suurem asi küpsetaja –  minu jaoks ei ole mingit võlu segada omavahel kokku jahu, suhkur ja munad, see möks siis ahju pista ja kuuma ahju ees minuteid lugeda… Kuigi ahjust tulev küpsetatud koogi lõhn on väga hea, sõin ma minevikus tihti seda küpsetatud kooki liiga mitu tükki ja tundsin ennast hiljem halvasti, tingituna nii jahu kui töödeldud rasva raskest mõjust seedesüsteemile. Kuigi toorkoogid on väga rammusad ja toitvad ning peale ühte tükki on magusaisu juba täidetud, ei tekita nad raskus- ega ebameeldivustunnet kõhus. Kuigi pähklid mõjuvad oma alg- ehk elustamata olekus kurnavalt seedesüsteemile, siis leotamine muudab nad meie organismi jaoks paremini omastavamaks. Loe seemnete, pähklite leotamise kohta pikemalt siit: The Benefits of Soaking Nuts and Seeds

Veganina tekkis mul toiduga uus, eriline  ja lähedane side. Kuigi ma teen ka soolaseid toite (peamiselt salateid, hautisi ja püreesuppe), kuulub vegan-maailmas mu süda  just toorkookidele. Esimene toorkoogitegu oli mu jaoks isegi ebamaine kogemus – tundsin, et see on midagi palju rohkemat, kui lihtsalt kook – see on kook, mis kannab endas teistsugust energiat ja vibratsiooni. Samuti on täiesti teine tunnetus teha kooki sellisest kvaliteetsest kraamist nagu kuivatatud puuviljad, leotatud pähklid, seemned, külmpressitud kookosrasv, toorkakao ja värsked puuviljad. Esimese koogi tegin retsepti järgi, aga edaspidi ei läinud seda enam vaja. Vahel siiski otsisin ideede saamiseks erinevaid retsepte ja kombineerisin nendest endale meelepäraseid.

Nüüdseks on selja taga juba vähemalt 30 toorkoogi valmistamiskogemus. Iga kord kasutan erinevaid pähkleid ja kombineerin neid kokku rosinate, kuivatatud jõhvikatega, datlite või viigimarjadega, maitseks lisan kas kaneeli või toorkakaod. Kreemi tegemiseks kasutan tavaliselt banaane ja avokaadot ning lisan tihti marju, mis seda magusat kooki mahendavad. Iga kord on tulemus täiesti uudne ja super-maitsev – võimatu on mööda panna või valesti teha. Valmistan kooki sünnipäevadel ja sõpradel on suur imestus, kui maitsvat kooki on võimalik teha ilma muna, jahu või kohupiimata… :)

Selle koogi tegin ma enda 24. sünnipäevaks ja sellest jagus umbes 15le inimesele.

Vaja läheb:

– 200 g datleid

– 200 g päevalilleseemneid

– 200 g kookoshelbeid

– 300 g indiapähkleid

– 1 keskmise suurusega kookospähkel

– 1-3 spl kookosrasva

– 2 spl mett

– pool klaasi vett

– 3 banaaani

– 1 avokaado (pehme, kreemjas)

–  3-4 spl toorkakaod/jaanikaunapulbrit

– 1/4 sidruni mahl

– meresoola

Põhi: datlid (200g); päevalilleseemned(200g); kookoshelbed(u 200g)
Leota paar tundi datleid. Esiteks purusta blendri või saumiksri abil päevalilleseemned, järgmiseks lisa sinna kookoshelbed ja kõige viimasena lisa leotatud datlid. Blenderda seni kuni on kena mass, mille saad koogivolmi vajutada.

Toorjuustukreem: indiapähklid (300 g – varasemalt 2-3 h vees leotatud), 1 kookospähkel (Kui Su blender pole väga võimas, siis soovitan kasutada kookoshelbeid valmis kujul), mesi (2 spl), 1/4 sidruni mahl, kookosrasv (1-2 spl), näpuotsaga soola

Ava kookospähkel, lõika sisust väikesed tükid ning purusta blendris peeneks puruks. Seejärel võta kookoshelbepuru blendrist välja ja järgmisena purusta india pähklid kreemjaks massiks. Sega massid jälle ühte. Lisa natuke (pool klaasi) vett ja hoia blendrit ikka töös, et mass kreemistuks, samal ajal lisa tundega mesi, sidrunimahl, kookosrasv ja näpuotsaga soola. Tulemuseks on kaunis kreemjas elevandiluu tooni toorjuustukreem. Vala kreem koogipõhjale ja hajuta ühtlaselt laiali.

Shokolaadikreem:  avokaado, banaanid, toorkakao/jaanikaunapulber (3-4 spl), kookosrasv/kakaovõi (1 spl)

Blenderda banaanid ja avokaado kaunilt kreemjaks, lisa armastusega toorkakao ja kookosrasv. Vajadusel lisa shoksikreemi veel paar leotatud datlit, kui kreem pole piisavalt magus. Vala shoksikreem toorjuustukreemi peale ja kaunista rohkete marjadega, sest need annavad koogile rohkem ELU, mahlakust ja hapukust!

Pea silmas, et vaheetappidel ei ole Sul tarvis blendrit pesta. Suhtu kogu protsessi loovalt ja kui Sul on tunne, et läheb vaja rohkem pähkleid, vett või midagi kolmandat, siis just seda lisa ja katseta. Peale esimest kooki on see tunnetus juba parem ja edaspidi läheb kõik hoopis lihtsamalt!
See kook on mu 2-aastase koogiajaloo üks maitsvaim pärl! Loodan, et ka Sinule on see tõeliselt püha ja armastusväärne maitseelamus!

Armastusega
Kätlin

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s